Tannsten er et «retensjonssted» for bakterier og plakk og fremmer derfor utviklingen av tannkjøttsbetennelse gingivitt og tannløsningssykdommen periodontitt.
Den er også et kosmetisk problem.
Men husk at den sykdomsutviklende faktor er plakk, altså aktivt bakteriebelegg og ikke den inaktive tannstenen som er forkalket plakk.
Hva er tannsten?
Tannsten er delvis en avleiring av uoppløselige salter fra spyttet som kan være overmettet på mineraler. Bakteriebelegget som sitter på tennene dine vil bli innbakt i tannstenene og bidra til volumøkningen.
Subgingival tansten er forkalkning av bakteriebelegg som ligger under tannkjøttskanten.
Bakterienene fester seg til dette belegget og fremmer derfor utviklingen av periodontitt.
Er tannsten sykdomsfremkallende?
Nei.
Hvorfor får jeg tannsten?
Tannsten finnes i to varienter. Den du kan se som ligger over tannkjøttskanten (supragingival) og den du ikke kan se fordi den ligger under tannkjøttskanten (subgingival), altså nede i tannkjøttslommen.
Tannsten dannes naturlig på noen tenner, hovedsaklig ved utførselsgangene til spyttkjertlene. Dvs, på innsiden av underkjevens fortenner og på utsiden av 6-års jekslene. Dette skyldes to store spyttkjertler under tungen og to ved ørene.
Tannsten som dannes på røttene i tannkjøttslommene skyldes betennelsen i tannkjøtt og kjeveben. Dette medfører en høyere veskestrøm med kalkholdig veske (gingivalveske) som avleires på rotoverflatene.
Bør jeg få den fjernet?
Ja. Fordi den er en retensjonsfaktor for det skadelige bakteribelegget og fordi det lett kan bli et kosmetisk problem.
Som en del av det regelemmsig forebyggende vedlikeholdsregimet bør du få både den supragingivale og den subgingivale tannsten (hvis du har) fjernet regelmessigfor å unngå sykdomsutvikling.
Intervallene avhenger av hvor hyppig den dannes. Som regel er det fornuftig med en gang i året.
Legg igjen en kommentar