Problemer som møter deg som senior:

Nedenfor får du en oversikt over de mest alminnelige munnproblemer som kan møte deg som senior. Klikker du på overskriften blir du tatt til siden med en mer omfattende beskrivelse av problemet.

Det kan være lurt å orientere seg før du eventuelt oppsøker tannlegen din. Da har du bedre forutsetninger for å diskutere med tannlegen og kan lettere forstå hans/hennes forklaringer.

Munntørrhet

Munntørrhet er et svært utbredt problem som kan være mer eller mindre plagsomt. Det finnes gode råd for å takle dette problemet.

Seniorkaries (hull i tennene hos seniorer)

Økende risiko for hull i tennene, særlig i tannhals-/tannkjøttsregionen

Tap av tenner med tilhørende reduksjon i tyggefunksjon og estetikk

Dette er en dramtisk utvikling som kan være aksellerende hvis man ikke er klarer over hva som kan skje. Årsaken er periodontitt/tannløsningssykdom. Denne er tiltagende hos seniorer av mange grunner. Det er viktig at man har et systematisk vedlikehold av tannsettet for å forebygge denne utviklingen. Det består av tannlege/tannpleierbesøk to til tre ganger i året kombinert med et effektivt eget daglig renhold. Ufyllende tekst finner du ved å klikke på overskriften og å spørre din tannlege om dette.

Konsekvenser av redusert tyggefunksjon

Konsekvensene ved tap av tenner er redussert tyggefunksjon som igjen kan utløse fordøyelsesproblemer som i sin tur kan føre til generelle helseproblemer. Det vil også være kostbart å erstatte tapte tenner om det skulle være ønskelig. Det er derfor, naturlig nok, lurt å være bevisst på å bevare munnen i best mulig stand til enhver tid.

Hvordan takler du dette på beste måte?

Les deg litt opp på problemene dine på denne nettsiden eller andre nettsider. Vær dog kritisk til det du leser. Det står mye av variende kvalitet og seriøsitet på nettet. Ta så en gjennomgang med din tannlege og ikke gi deg før du har fått grep om problemstillingen som gjelder deg slik at du kan gjøre et oprimalt valg for å løse/bedre problemet.