Er det lurt eller veloverveid å reise?
Kvaliteten på behandlingen du får varierer i de landene du reiser til som den selvfølgelig også gjør i Norge.
Kulturforskjeller gjør at behandlingsbehovet ditt vurderes veldig forskjellig sammenlignet med Skandinavia. Overbehandling er ikke uvanlig, for eksempel at tannklinikken hevder på en svært overbevisene måte, at du trenger slik eller slik behandling. De har fagkunnskapen, du har den ikke. Det er derfor ikke vanskelig å få deg til å akseptere deres behandlingsforslag ved at du tenker at de vet hva de snakker om og du vet det ikke.
Hvem har ansvaret for behandlingen?
Det er det du som har. Du har akseptert behandlingsforslaget og gjennomføringen av behandlingen. Du kan hevde klagerett, men det viser seg at pasientene svært ofte ikke når frem med klager. Det er heller ikke lett å klage fra Norge.
Tannbehandling er ikke en engangsbehandling som varer livet ut for deg. All tannbehandling trenger oppfølgende vedlikeholdsbehandling. Denne må du da ta ved den klinikken som har utført behandlingen. Du må da reise tilbake en eller flere ganger per år.
Du kan ikke forvente at norske tannleger skal overta ansvar og vedlikehold av behandling utført i et annet land og som til overmål kan være svært annerledes enn det behandlingsalternativ du ville blitt tilbudt i Norge.
Norske tannleger har plikt til å lindre smerte og yte førstehjelp, men ingen plikt til å overta ansvar og oppfølgning av behandling utført i utlandet (ref. NTF).
Hva bør du gjøre før du bestemmer deg for å reise?
Tenk deg nøye om. Vei fordeler og ulemper opp mot hverandre. Søk råd hos tannlegen din, kontakt Den norske tannlegeforening, eller snakk med en advokat.
Reklamen for slike reiser nevner aldri at det kan oppstå problemer og hvordan disse skal takles. Salget går, naturlig nok, ut på å fremstille dette som et fantastisk tilbud. Kombinasjonen av ferie og tannbehandling til ekstra lave priser. Kan det bli bedre?
Hva du betaler for behandlingen bør ikke være eneste vurderingskriterium!