Forløp

Pulpitt–apical periodontitt – lar du et kariesangrep stå lenge uten behandling kan det nå helt inn til pulpa (nerven i tannen). Det medfører svært ubehagelige konsekvenser for deg. Store akutte pulserende smerter. Etterhvert vil pulpa gå til grunne, nekrotisere.

Dette utløser en serie nye negative situasjoner.

 

Hvorfor

Pulpa er omgitt av benvev som om den ligger i et rør. Det betyr at hevelser i bløtvevet i pulpa som følge av betennelsesreaksjonen medfører store smerter da vevet ikke kan utvide seg slik som f.eks en betennelse under huden.

Det vil etter hvert danne seg et hulrom i benet rundt rotspissen. Dette hulrommet fylles gradvis med puss, betennelsesveske. Tannen blir øm å tygge på og trykket øker jevnt og trutt og pusset vil etterhvert presse seg ut minste motstands vei, mot tannkjøttet. Her vil det danne seg en tannbyll som etter hvert får en fistel/åpning som pusset vil tømme seg gjennom. Da vil trykket og derved også smerten avta.

Behandling

Går du til tannlegen på et tidlig stadium vil denne åpne tannen og rense ut det betente nervevevet og avslutte dette med en rotfylling.

Har det dannet seg en tannbyll må denne bli drenert først. Dette gjør tannlegen ved å åpne byllen med et snitt som muliggjør at pusset kan komme ut.

Å behandle denne tilstanden med antibiotika blir helt feil fordi betennelsen da bare vil innkapsle seg og årsaken blir ikke fjernet. Det vil i beste fall gi en permanent «bindevevsball»der byllen var. Denne vil bli værende som en hard klump og du vil oppleve den som svært ubehagelig i ettertid.

Prognose

Resultatet av en slik behandling er god på kort og lang sikt.

 

Kilder

Egen bakgrunn

Store norske medisinske leksikon