Gratis tannpleie for eldre?

publisert i: Nyheter 0

Det enkle svaret er ja, absolutt. Men det er nok mer komplisert enn man skulle tro. Eldre mennesker fortjener en god tannhelse, dvs. god tyggefunksjon og et sosialt akseptabelt utseende. I dag er det en svært begrenset del av tannbehandling som er refusjonsberettiget og politikerne er nok engstelige for kostnadene ved et frislipp av tannbehandling for seniorer. Et gratistilbud til seniorgenerasjonen kan lett friste tannlegene til overbehandling av pasientene eller føre til en svært vanskelig definisjon av hva som er nødvendig tannbehandling for å opprettholde god tyggefunskjon og sosialt akseptabel estetikk.

Det man imidlertid kan enes om er at forebyggende innsats bør være gratis. Det sprenger ikke kostnadsrammen og sikrer pasientene en god tannhelse med minimum av irreversible inngrep, dvs. reparativ behandling.

Forbyggende rutiner er godt beskrevet i litteraturen og utføres primært av tannpleiere til en kostnad som er ca. halvparten av reparativ tannbehandling. Denne behandlingsformen er enkel, skånsom og effektiv og ved regelmessig oppfølgning sikrer pasienten den ønskede tannhelsetilstand for et kvalitativt godt liv.

Billedkilde: En artikkel i Dagbladet om Eldreomsorg: Store mørketall på depresjon blandt eldre.

 

Legg igjen en kommentar